Składniki:
225 g zielonej soczewicy (namoczonej wcześniej)
1 por (biała część)
1 dymka
1 czerwona papryka
2 puszki pomidorów krojonych
1 puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
3/4 szkl. bulionu
1 łyżeczka soli
po 1 łyżeczce majeranku, oregano, bazylii, kuminu i pieprzu
po 1 łyżce kwaśnej śmietany na porcję
Pokrojoną cebulę i pora zeszklić na oleju. Dodać pomidory, czerwoną fasolę, czosnek i soczewicę. Zalać bulionem. Gotować 1,5 godziny. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przyprawy. Gotować jeszcze pół godziny.
Posypać tartym serem (najlepiej parmezanem) i odrobiną kwaśnej śmietany.
Przepis bajederki z mniammniam.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz