10 maja 2014

polska klasyka - młoda kapusta


Początek maja to czas na młodą kapustę. W wersji totalnie klasycznej - do młodych ziemniaków i schabowego. Kapusta powinna być pozbawiona tych ciemniejszych liści, albo dokładnie wyciśnięta - po poszatkowaniu posolić kapustę i odstawić ją aż puści sok. Następnie odciskać mocno partiami. Jeżeli użyjemy kapusty bez ciemnych liści - nie trzeba jej odciskać - nie będzie gorzka.

Składniki:
1 młoda kapusta
sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier
1 łyżka smalcu (albo stopiona słonina)
1 łyżka mąki
koperek
Kapustę poszatkować, posolić. W szerokim garnku zagotować szklankę wody. Na gotującą się wodę wrzucić kapustę. Gotować pół godziny. Odcedzić. 
Roztopić smalec, dodać mąkę, zrobić  jasną zasmażkę. Wrzucić do niej kapustę. Wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i kwaskiem cytrynowym, ewent. solą. 
Posypać koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz