Roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem podane z zielonym sosem. Sos jest aksamitny, łagodny w smaku - dobrze komponuje się z pikantnymi roladkami.
Składniki:
3 spore kotlety schabowe
3 plastry sera żółtego
duża garść świeżego szpinaku
sól, pieprz
olej
Sos:
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżka masła + 1 łyżka mąki (na zasmażkę)
garść świeżego szpinaku
1/4 camemberta
sól
Szpinak umyć, pozbawić łodyżek. Kotlety bardzo cienko zbić. Posolić, popieprzyć (sporo), na każdym ułożyć trochę szpinaki i trzy półcentymetrowe kawałki sera żółtego. Ścisło zwinąć jak roladę, spiąć wykałaczkami albo obwiązać nitką.
Rozgrzać olej. Roladki zrumienić z każdej strony. Chwilę przestudzić, odwiązać nitki z rolad.
Roladki przełożyć do rondla, zalać 1/2 szkl. wody, gotować pod przykryciem 15 minut.
SOS:
W rondelku roztopić 1 łyżeczkę masła, wrzucić 1 ząbek czosnku i pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać umyte i pozbawione łodyżek liście szpinaku. Zalać śmietanką. Gotować kilka minut. Następnie dodać pokrojony na małe kawałki camembert. Mieszać do roztopienia sera. Odstawić do przestudzenia. Zmiksować blenderem.
W innym rondelku roztopić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zrobić jasną zasmażkę, tj. chwilę przesmażyć do połączenia masła z mąką, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać zmiksowany sos cały czas mieszając. Lekko zagotować.
Roladki - inspiracja mniammniam.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz