Pyszne placuszki...można je podawać z sosem pomidorowym, a wersji ekspresowej po prostu z keczupem, do tego sałata, pomidor...lekkie danie na ciepłe dni (może takie nadejdą...).
Sylwia - pamiętam, ze to przepis od Ciebie:)
Składniki na ok. 10 placków:
2 małe cukinie
natka
mąka
1 lub 2 jajka
Cukinię zetrzeć (nie obierać!) na tarce z grubymi oczkami, posolić, zostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć dokładnie cukinię, dodać pokrojoną natkę, pieprz, można dodać też trochę Vegety, ok. 3 łyzek mąki i 1 lub 2 jajka - w zalezności od konsystencji. Wymieszać. Smazyć na gorącym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
Smacznego!
Pysznosci! Ja tez robie placuszki z cukinii. W troszke innej wersji bo z serem feta. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńw sezonie letnim i u mnie w domu robi się takie placuszki
OdpowiedzUsuńsą pyszne!
najbardziej lubię z sosem jogurtowym
O! dobry pomysł z sosem jogurtowym. Następnym razem zrobię w Twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię. Najlepsze są z żółtej cukinii. Dodaję jeszcze posiekaną dużą cebulę, paprykę i vegetę.
OdpowiedzUsuńOgolnie wydaje mi sie ze cukinia nie nadaje sie do smarzenia. czy to placki czy plasterki nasiakaja bardzo mocno tluszczem. Nie przepadam za tlustymi potrawami. Uwazam ze z kabaczkowatych lepiej zrobic zupe. Chociaz jesli ktos nie jest przyzwyczajony to nie bedzie mu smakowac ani zupa ani smarzona cykinia
OdpowiedzUsuńsmażona a nie smarzona
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze czosnek do plackow - dopiero jest pycha :)
OdpowiedzUsuńWszystko co z cukini jest pyszne!!!Do placuszków dodaję również czosnek są bardzie "wyraziste".Właśnie jutro robię ...mniam już mi ślinka cieknie:))
OdpowiedzUsuńA jakby je tak upiec, a nie usmażyć? Ja ostatnio piekę zamiast smażenia (wszelkiego rodzaju placki z mięsa czy ziemniaków). Tylko jajka trzeba czymś zastąpić, żeby się nie kleiło do tacy... Myślicie, że by się dało?
OdpowiedzUsuń