6 czerwca 2009

placki z cukini



Pyszne placuszki...można je podawać z sosem pomidorowym, a wersji ekspresowej po prostu z keczupem, do tego sałata, pomidor...lekkie danie na ciepłe dni (może takie nadejdą...).
Sylwia - pamiętam, ze to przepis od Ciebie:)

Składniki na ok. 10 placków:
2 małe cukinie
natka
mąka
1 lub 2 jajka

Cukinię zetrzeć (nie obierać!) na tarce z grubymi oczkami, posolić, zostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć dokładnie cukinię, dodać pokrojoną natkę, pieprz, można dodać też trochę Vegety, ok. 3 łyzek mąki i 1 lub 2 jajka - w zalezności od konsystencji. Wymieszać. Smazyć na gorącym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Pysznosci! Ja tez robie placuszki z cukinii. W troszke innej wersji bo z serem feta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sezonie letnim i u mnie w domu robi się takie placuszki
    są pyszne!
    najbardziej lubię z sosem jogurtowym

    OdpowiedzUsuń
  3. O! dobry pomysł z sosem jogurtowym. Następnym razem zrobię w Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię. Najlepsze są z żółtej cukinii. Dodaję jeszcze posiekaną dużą cebulę, paprykę i vegetę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogolnie wydaje mi sie ze cukinia nie nadaje sie do smarzenia. czy to placki czy plasterki nasiakaja bardzo mocno tluszczem. Nie przepadam za tlustymi potrawami. Uwazam ze z kabaczkowatych lepiej zrobic zupe. Chociaz jesli ktos nie jest przyzwyczajony to nie bedzie mu smakowac ani zupa ani smarzona cykinia

    OdpowiedzUsuń
  6. smażona a nie smarzona

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dodaje jeszcze czosnek do plackow - dopiero jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co z cukini jest pyszne!!!Do placuszków dodaję również czosnek są bardzie "wyraziste".Właśnie jutro robię ...mniam już mi ślinka cieknie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. A jakby je tak upiec, a nie usmażyć? Ja ostatnio piekę zamiast smażenia (wszelkiego rodzaju placki z mięsa czy ziemniaków). Tylko jajka trzeba czymś zastąpić, żeby się nie kleiło do tacy... Myślicie, że by się dało?

    OdpowiedzUsuń