Jeden z najlepszych chlebów jakie upiekłam. Przepis źródłowy pochodzi z chlebowego blogu Dyrektora-jednego z tych z których czerpię przepisy i wiedzę na temat mojej nowej pasji - pieczywa i jego wypieku.
Ponizej przepis w wersji nieco przeze mnie zmodyfikowanej.
340 g zaczynu zakwasowego 3-stopniowego
340 g zaczynu zakwasowego 3-stopniowego
190 g mąki żytniej 720
120 g mąki pszennej 650
120 g mąki pszennej 850
ok. 240 g letniej wody
ok. 15 g soli (płaska łyżka)
Składniki połączyć i wyrobić ciasto przez ponad 5 minut. Następnie odstawić na 20 - 30 minut żeby odpoczęło.
Znowu wyrobić chwilę, uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia w cieple. Z braku koszyka do wyrastania mój chleb wyrastał w dużym durszlaku wyłożonym ściereczką wysypaną mąką-stąd odciśnięty na nim wzór z płótna:)
Piec w temp. 230 st. - 10 min., następnie w temp. 200 st. kolejne 10 min., potem w temp. 180 st. przez 40 min.
10 min. przed końcem pieczenia spryskać bochenek wodą
Smacznego!
śliczny bochenek:)
OdpowiedzUsuńchleb jest piękny :-)
OdpowiedzUsuńa jeśli chodzi o wzór, to cóż... ja koszyk mam, ale i tak wykładam go ściereczką i chleby mają podobny wzór do Twojego ;))
Bardzo ladnie wyglada! Jestem pewna ze smakuje rownie dobrze.
OdpowiedzUsuń