Ałtajskie rożki Mariany:
Składniki:
100 g zakwasu pszennego (ja zrobiłam z zytniego zakwasu "matki" wg przepisu Tatter -wiek 2 m-ce:) ożywionego częściowo mąką typ "00", cześciowo pszenną luksusową - metodą 3-stopniową)
450 g mąki uzyłam zwykłej luksusowej
5 g drożdży
1 łyzeczka soli
12 g cukru
10 g masła
350 g wody
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, ugnieść z nich kule i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
60/40 Nilsa:
270g żytniego razowego zakwasu (100% hydracji)
135g żytniej maki razowej - ja dałam pół na pół razowa 2000 i typ 720
180g białej maki pszennej -ja dałam pszenną 750
200g wody, (52C minus Wasza temperatura pokojowa)
2g świeżych drożdży (opcjonalnie)- ja dałam ciut - na koniuszek łyzeczki suszonych
9g soli
Wymieszać składniki w misce i zostawić na 45 minut, następnie złożyć ciasto (można jedynie przemieszać) i znów zostawić na 45 minut. Następnie uformować podłużny bochenek i złączeniem w gore wlozyć go do omączonego kosza. Zostawić do wyrośnięcia. Bochenek z drożdżami rośnie znacznie krócej (ok. 1 - 1 1/2 godziny). W każdym razie ciasto ma prawie podwoić swoja objętość (ok 90-95%). Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 260C.- ja 250 bo u mnie to maksymalna temperatura i bez kamienia, bo nie mamLWyrośnięty chleb nacięłam i włożyłam do nagrzanego piekarnika.
Piec z parą przez 10 minut następnie obniżyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 35 minut. ( u mnie wystarczyło 25 minut i jeszcze 5 minut w wyłączonym piecu)
Chleb wystudzić przed pokrojeniem.
Piekne wypieki weekendowe!
OdpowiedzUsuńBułki i chleb niezwykle urodziwe ,a mi jest bardzo miło ,że skusilas sie na pieczenie obu weekendowych przepisów
Slicznie wygięte!
OdpowiedzUsuńJakie śliczne te rożki...
OdpowiedzUsuń