12 stycznia 2014

Tradycyjne pyzy warszawskie


Tradycyjne warszawskie pyzy ziemniaczane to pyzy bez mięsnego farszu, podawane ze skwarkami. Takie jadało się w moim domu do bitek.
Przekupki na Bazarze Różyckiego wołały: Pyzy, gorące pyzy" albo "Pyzy z mięsem, gorące" - i wtedy były w wersji z mięsem.
Ich odpowiednikiem na Śląsku są szare kluski. 
Jak zwał, tak zwał - pyzy vel kluski szare - sporo pracy, ale jaki efekt!
Przepis - źródła rodzinne.

Składniki: na ok. 4 porcje
2,5 kg obranych i umytych ziemniaków
1,5 kg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę i wystudzonych.
ok. 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Ziemniaki (te 2,5 kg surowych) przecisnąć w sokowirówce. Nie wyrzucać niczego!!!
Płyn, który powstanie odstawić na 20 minut, potem delikatnie zlać pozostawiając na dnie miski skrobię. Tę skrobię dodać do ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych.
Z sokowirówki wyjąć przeciśniętą masę pozbawioną płynu, to, co w środku sokowirówki - też. Generalnie wszystko, co przy potraktowaniu surowych ziemniaków sokowirówką otrzymaliśmy w postaci suchej - jest potrzebne plus skrobia z dna miski. 
Dodać trochę mąki ziemniaczanej. I nic więcej. Ulepić okrągłe pyzy z dziurką w środku. Gotować w osolonej wodzie do miękkości.

2 komentarze:

  1. Is this dish is sweet ?? I like this food guide, thanks for hosting this recipe too.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, it's absolutelly not sweet. It's a kind of dumplings - made of potatoes only.

      Usuń