3 stycznia 2014

chleb pszenny półrazowy


Szybki do przygotowania i prosty chleb z mąki mieszanej - pszennej razowej 1850 i zwykłej 450. Wyrobić ciasto i tylko czekać aż wyrośnie.

Składniki:
5 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej 450
250 g mąki pszennej razowej 1850
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu

Z drożdży, odrobiny mąki i wody zrobić zaczyn. Jak zacznie bąbelkować wlać do pozostałych składników.
Przełożyć na stolnicę, wyrobić ciasto w razie potrzeby dodając wodę. Ja wyrabiam ręcznie ok. 10 minut.
Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, szczelnie przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w międzyczasie co najmniej raz złożyć ciasto.
Uformować bochenek. Ja przekładam go do okrągłej miski wyłożonej lnianą ściereczką wysypaną obficie mąką. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Najlepszy efekt wychodzi mi, gdy ciasto rośnie łącznie 5 godzin.
Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Naciąć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć chleb folią aluminiową, żeby uniknąć zbytniego zarumienienia. Piekę w piekarniku ustawionym góra-dół, w połowie pieczenia wyłączam dolną grzałkę.
Przepis na podstawie: "chleb i inne przepisy" z moimi modyfikacjami.


1 komentarz:

  1. uwielbiam domowe pieczywo. świeży chlebek nie ma sobie równych :)
    bardzo sympatyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń