6 lipca 2009

Potrawka z cukini, cebuli, boczku o przydymionej nucie


To moje ulubione danie z cukinii. Wolę je nawet od leczo w wersji tradycyjnej. Bo smak tej potrawy jest zbliżony do leczo, ale według mnie bardziej wyrazisty.
Polecam z dodatkiem plastra fety i białym pieczywem; w wersji obiadowej też z ryżem. Po odgrzaniu w mikrofalówce nie traci na smaku, dlatego często przygotowuję ją na pracowy obiad.
Przepis (G. Ostrowskiego)pochodzi ze strony www. mniammniam.pl, której chyba nie muszę nikomu polecać:)

Składniki:
2 średnie cukinie
20 dag boczku (lub innej wędzonki)
2 cebule
2 łyzki koncentratu pomidorowego
2 łyzeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz, tymianek, cukier
1 szkl. bulionu
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić boczek, następnie pokrojoną w pióra cebulę (ma lekko zbrązowieć). Następnie dodać niezbyt dokładnie obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię, paprykę i koncentrat pomidorowy. Smazyć na średnim ogniu ok. 1 minuty, dodać bulion i na sporym ogniu dusić do odparowania połowy płynu. Posolić, popieprzyć i delikatnie posłodzić.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ale fajnie to wygląda! Sezon cukiniowy w pełni, koniecznie trzeba wykonać. Że też nie wypatrzyłem tej śliczności na MM...

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę bardzo dobra potrawka. Polecam również na ostro, zamiast słodkiej papryki należy dodać ostrą. I koniecznie chrupiąca bagietka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie skończyłam pichcić to danie. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie rewelacja :) pycha a jak pachnie mmmmm, gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis,po prostu fantastyczny! Robie go bardzo często i w końcu przekonałam sie do cukinii,jest rewelacyjna w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! zjadłam dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zamiast koncentratu to daję małą puszkę pomidorów albo 2 pomidory i jeszcze koper dodaję i papryki(różne kolory). Lubię też dodać marchewkę pokrojoną w plastry :)Mniam jutro to zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń