To szybkie, łatwe i w sezonie tanie danie o ciekawym, trochę wschodnim smaku. Polecam do dań z grilla, albo w wersji sałatkowej - na lekko ciepło posypane przed podaniem fetą.
przepis pochodzi z książeczki:"Pyszne warzywa na naszym stole" G.Toruńczyk.Składniki:
2 - 3 cukinie
kawałek (1 cm) imbiru lub ok. 1 łyżeczki suszonego
2 ząbki czosnku
4 - 5 łyżek posiekanej dymki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki curry
1 łyżka sosu sojowego
sól, olej do smażenia
Dymkę (cebulę) pokroić i zeszklić razem z czosnkiem na oleju.Dodać pokrojoną cukinię, imbir i curry. Posolić i posłodzić. Dusić do miękkości uważając, żeby nie rozgotować cukinii. Wtedy dodać sos sojowy zagęszczony mąką kartoflaną z odrobiną wody. Chwilę posmazyć.
Po zdjęciu z ognia dodać pokrojony szczypior z dymki.
Smacznego!
Po zdjęciu z ognia dodać pokrojony szczypior z dymki.
Smacznego!
Brzmi ciekawie, a ja uwielbiam cukinię, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa też jestem fanką cukinii!
OdpowiedzUsuń