Gulasz z żołądków indyczych - tanie danie, a z kurczaczych to tanie bardzo. Z 1 kg żołądków wyszło mi 6 porcji obiadowych. Pierwszy raz przygotowałam żołądki, ale bardzo nam przypadły do gustu, więc na pewno powtórzę nie raz. . Gulasz w smaku przypomina gulasz z cynaderek. Na zdjęciu z kopytkami i surówką z selera. Pasuje też do ryżu, kaszy lub w podane w miseczce do bułki.
Składniki:
1 kg żołądków indyczych lub kurczaczych
4 spore pieczarki
1/3 średniej marchewki
przyprawy do smaku z przewagą papryki lub fix Knorra gulasz po węgiersku
1 duża cebula
1 łyżka oleju
sól
1 łyżka mąki
Żołądki zalać zimną wodą, gotować 2 godziny. Odcedzić, przelać wodą, wystudzić.
Na oleju zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Przesmażyć. Dodać pokrojone w cienkie plasterki żołądki. Dobrze jest w trakcie krojenia żołądków odkroić błonki - takie jaśniejsze kawałki mniej więcej w środku żołądka.
Zalać wodą tak, żeby przykryła składniki. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, przyprawy lub fix. Gotować co najmniej 1 godzinę - do miękkości mięsa. Zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
Lubię podroby, więc chętnie spróbowałabym takiego gulaszu, musi być pycha.
OdpowiedzUsuń