2 lutego 2015

Piegusek

ciasto z białek

Dobry pomysł na wykorzystanie białek, które zostają w dużej ilości na przykład z faworków. Bezy są dosyć czasochłonne, to ciasto robi się błyskawicznie.
Składniki: 
4 białka
1/3 kostki margaryny Kasia
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1/3 szkl. maku (surowego, nie zaparzanego)
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztopić, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać pod koniec ubijania cukier. Po ubiciu dodać pozostałe składniki: mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i roztopioną margarynę. Na koniec dodać mak.
Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz