2 listopada 2013

Kiełbasa słoikowa.


Kiełbasa, jak kiełbasa - smakuje jak kupna. Z  tą różnicą, że wiem, co jest w środku.

Składniki:
1/2 kg łopatki
30 dag boczku
1/2 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
grubo mielony pieprz
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczka żelatyny

Mięso zmielić w maszynce na dużych oczkach. Dodać sól peklującą. Dobrze wyrobić. Odstawić do lodówki na kilka godzin. 
Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić.
Kiełbasę nałożyć do świeżo wyparzonego słoika - najlepiej o jak najszerszego - łatwiej będzie wyjąć potem kiełbasę. Słoik zakręcić. Pasteryzować dwa razy (w odstępie kilku godzin) po 60 minut.
Odstawić do wystygnięcia. 

4 komentarze:

  1. W wolnym czasie z chęcią przeglądam tą stronkę!


    Here is my web page spis stron

    OdpowiedzUsuń
  2. Co dokładnie znaczy "dobrze wyrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrabiać kilka minut aż masa dobrze połączy się-jak mieści na kotlety mielone:-)

      Usuń