10 listopada 2013

Klops z cukinią i pieczarkami.


Delikatny klops - smakuje nawet wrogowi tradycyjnych  pasztetów  - "nawet dobry" - to najlepszy komplement z ust 9-letniego mięsnego niejadka.

Składniki:
 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
3 duże pieczarki
2 łyżki bułki tartej plus bułka do wysypania formy
4 jajka
1 mała cukinia
1 średnia marchewka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
pieprz, sól
paski słoniny

Marchewkę ugotować. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i odstawić na pół godziny. Mięso zmielić. Pieczarki pokroić na półplasterki, usmażyć, przełożyć do mięsa razem z tłuszczem, na którym się smażyły (chyba, że jest go zbyt dużo). Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Cukinię dokładnie odcisnąć z płynu i dodać do mięsa. Wbić 4 jajka. Dodać przyprawy. Wyrobić.
Brytfankę o długości 30 cm wysmarować smalcem, wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę mięsno-warzywną. Wyrównać. Lekko posypać po wierzchu bułką tartą, wyłożyć cienkimi plastrami słoniny.
Piec w temp. 170 st. C. przez ok. 60 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz