3 listopada 2013

Ciasto buraczkowe z lukrem.


Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1-2 buraki
1 niepełna szklanka oleju
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić z cukrem na białą masę, nie na sztywną pianę.
Dodać żółtka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste - dodać oleju lub mleka. 
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - moja keksówka o wymiarach 10 x 35 cm. Piec 55 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Przestudzić, z podanych składników przygotować lukier. Polać ciasto.
Przepis Pani Kary.

1 komentarz:

  1. świetne! piekłam mocno czekoladowe buraczane, czas na takie! :)

    OdpowiedzUsuń