Z podanego przepisu wychodzi ok. 70 dag gotowej wędliny. Schab jest soczysty, daje się kroić na bardzo cienkie plasterki.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
ok. 2 szklanki mleka (w zależności od wielkości brytfanki)
2 duże ząbki czosnku
sól
majeranek
Schab umyć, osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć. W schabie zrobić małe dziurki i powkładać do nich kawałki czosnku. Natrzeć solą i majerankiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Schab przełożyć do keksówki, zalać mlekiem tak, żeby niemal przykryło mięso.
Piec w temp. 180 st. C przez godzinę. Pierwsze pół godziny przy ustawieniu piekarnika na grzanie z dołu i z góry, potem zmienić na tylko od dołu.
Wyjąć z piekarnika. Nie wyjmować z formy do wystudzenia.
Przed krojeniem schłodzić w lodówce. Wtedy można kroić cieńsze plasterki.
Wędliny domowe są najlepsze! ! Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz:). Rzeczywiście - smakuje super. Miało być też oszczędnie. Hm...nie wiem, czy jest. Skulił się po pieczeniu prawie o połowę. Czyli wychodzi jakieś 18 zł za 60 dag. Czyli 36 za kg. Żadna oszczędność:). Ale przynajmniej smacznie.
UsuńMięso pieczone w mleku jest pyszne i soczyste, ja piekłam (gotowałam) pierś indyczą http://hit2011.blox.pl/2014/06/PIERS-INDYCZA-PIECZONA-W-MLEKU.html
OdpowiedzUsuńTwój indyk wygląda bardzo smakowicie:). Następnym razem spróbuję w Twojej wersji.
OdpowiedzUsuńMięso pieczone w mleku, bardzo smaczne i kruche :)
OdpowiedzUsuń