Dawno temu na mniammniam.pl znalazłam przepis Alinki1 na fasolkę na sposób wschodni. Fasolka, jak fasolka, ryż, jak ryż, ale połączenie tych składników daje nieoczekiwany efekt smakowy. Dla wegetarian, oszczędzających i niemięsożernych. Z niewielką modyfikacją przepis wszedł do naszego menu.
Składniki na 2 duże porcje:
2 torebki ryżu
1 puszka pomidorów krojonych
1 op. mrożonej zielonej fasolki
1 łyżka sosu sojowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
suszony koperek
szczypta oregano
2 szklanki bulionu
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle lub oleju razem z czosnkiem. Dodać opłukany i osączony ryż (oczywiście bez torebek!), chwilę przesmażyć tak, żeby ziarenka były pokryte tłuszczem. Wlać bulion. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
W tym czasie ugotować fasolkę. Dodać do gotowego ryżu. Wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Uklepać. Skropić sosem sojowym i posypać koperkiem.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pomidory z puszki, szczyptę soli, cukru i oregano. Gotować od zgęstnienia. Przełożyć na ryż z fasolką. Uklepać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz