13 lipca 2009

Mufinki z fetą i papryką

Bardzo szybka i smaczna przekąska, danko piknikowe, śniadanie do pracy... Następnym razem wypróbuję z oliwkami albo suszonymi pomidorami. Z ponizszego przepisu wyszło mi 19 mufinek.
Przepis pochodzi z dodatku do "Poradnika Domowego" - Domowe Pieczywo(08.2009).
Składniki:
40 dag mąki (ja użyłam luksusowej)
15 - 20 dag fety
1 czerwona papryka (upieczona i obrana ze skóry)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka mleka
10-12 dag stopionego masła
sól
Paprykę upiec i obrać ze skóry (wkładając do foliowej torebki do wystygnięcia) Pokroić w kostkę. Do duzej miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, pokruszoną fetę, letnie rozpuszczone masło, mleko z rozmąconymi jajkami. Mieszać do połączenia składników. Papilotki do mufinek umieścić na blasze, napełnić ciastem do 3/4 głębokości. Piec 20-25 min. w temp. 210 st.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. mi by bardzo smakowaly :) musze w koncu takie wytrawne muffinki upiec :)

    OdpowiedzUsuń