Składniki:
kiełbaski, parówki
3 dag świezych drozdzy
1,5 łyz. cukru
2 żółtka
1/2 szkl. mleka
3 łyżki kwasnej śmietany
1 1/2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
40 dag mąki pszennej
1 białko
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. Drożdże zasypać cukrem, a gdy się rozpuszczą wymieszać z żółtkami, dodac olej, śmietanę i lekko podgrzane mleko.
Wymieszać. Wlać do przesianej i wymieszanej z solą mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 cześci. Każdą rozwałkować na prostokąt 20 x 25 cm i wykrajać z niego paski 2 cm szer. i 20 cm długości. Posmarować białkiem.
Wymieszać. Wlać do przesianej i wymieszanej z solą mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 cześci. Każdą rozwałkować na prostokąt 20 x 25 cm i wykrajać z niego paski 2 cm szer. i 20 cm długości. Posmarować białkiem.
Każdy pasek zawinąć spiralnie na parówce. Kiełbaski ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i posypanej mąką, posmarować białkiem. Piec 20 min.
Robiłam też parówki a'la hot dog tylko, że z ciasta francuskiego. Przepyszne są :) jeszcze takie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, bardzo smaczne, ja na sylwka robiłam ale jeszcze większym fast food, bo w cieście francuskim, oczywiście kupnym ;)
OdpowiedzUsuńmoj chrzesniak jak u mnie byl to zajadal tylko takie hot-dogi:P
OdpowiedzUsuń