6 lipca 2009

Ciasteczka pikantne


Pikantne ciasteczka w 3 smakach: z kminkiem, sezamem i makiem. Wprawdzie widoczny na zdjęciu pomocnik upierał się na foremki w kształcie bałwanków i choinek, ale udało mi się przeforsować bardziej pasujące czasowo kształty.
przepis pochodzi z dodatku GW:"spotkanie z kminkiem" sprzed kilku lat.
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki
20 dag startego sera zółtego
15 dag masła
2 jajka
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej
sól

oraz:
1 zółtko wymieszane z 2 łyzkami mleka
kminek, sezam, mak
Szybko zagnieść ciasto, włozyć na godzinę do lodówki.

Rozwałkować ciasto na ok. pół-centymetrową grubość, wykrawać dowolne kształty. Ułozyć na wyłozonej papierem do pieczenia blasze, posmarować zółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać dodatkami, piec na złoty kolor w temp. 180 st.

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis. Takie ciasteczka można pochrupać zamiast kupnych krakersów. A pomocnik bardzo ładny i widać, że pomaga z przyjemnością :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie się zapowiadają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń