Zapiekankę tę piekę w garnku rzymskim, ale można też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam tylko jedną modyfikację - już po upieczeniu dodaję pokrojone pomidory.
Składniki:
młode ziemniaki - umyte, nie obrane ze skórki
cytryna
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
150 g fety (ja daję więcej)
oliwki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Ziemniaki pokroić w plasterki, z cytryny zetrzeć łyżeczkę skórki i dodać sok (ja daję ok. łyżki). Do tego rozgnieciony czosnek, zioła, sól, pieprz i 2 łyżki wody.
W marynacie obtoczyć ziemniaki, przełożyć do namoczonego i posmarowanego oliwą garnka rzymskiego (lub do naczynia żaroodpornego). Piec pod przykryciem 45 min., po tym czasie dodać fetę i oliwki i piec jeszcze 20 minut ( w garnku rzymskim zdjąć po tym czasie pokrywę).
W garnku rzymskim czas pieczenia wynosi łącznie ok. 1,5 - 2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz