2 białka
130 g cukru
1 op. cukru waniliowego
krem czekoladowy:
2 czekolady: gorzka i deserowa
100 g miękkiego masła
100 ml śmietanki 30 %
kakao
Ubić białka, pod koniec dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Na papierze do pieczenia narysować koła o średnicy 6 cm. Nałożyć masę bezową na narysowane koła.
Piec 20 minut w temp. 140 st. C.Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec jeszcze przez 20 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 st. C i piec kolejne 40 minut. Odstawić do wystudzenia.
Krem:
Śmietankę zagotować, dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać miękkie masło. Krem włożyć na pół godziny do lodówki. Przełożyć nim bezy.
Posypać kakao.
Źródło: cukiernia Lidla, przepis P.Małeckiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz