Potrawa trochę zapomniana, relikt PRL-u i barów mlecznych. A szkoda, bo bardzo smaczna i tania. Kilogram cynaderek to tylko 3,80 zł. Na pewno nie dla niechętnych podrobom. Ja uwielbiam cynaderki może dlatego, że jem je "od zawsze".
Do podania z bułką, albo z kaszą, czy ryżem.Składniki:
1 kg cynaderek (nerki)
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1/2 kostki rosołowej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
Cynaderki umyć, każdą przekroić wzdłuż, wykroić dokładnie białe żyłki - koniecznie.
Pokroić na kawałki. Jeszcze raz umyć. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować. Odlać do durszlaka, opłukać zimną wodą, garnek umyć. Ponownie przełożyć do garnka (czystego!), zalać zimną wodą, zagotować, odlać, umyć, itd. - tak 3 razy - pozwoli to pozbyć się niemiłego zapachu cynaderek.
W czystym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w cienkie pióra cebulę. Dodać cynaderki, zalać wodą tak, żeby przykryła mięso plus trochę. Dodać kostkę rosołową i pieprz - gotować do miękkości mięsa. Cynaderki gotują się ok. półtorej godziny. Dodać sól, paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze kilka minut.
W garnku roztopić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Dodać gulasz. Zagotować.
Witam wszystkich, spróbowałem tego przepisu na gulasz z cynaderek i jest bardzo dobry, ale warto też dodać do tego przepisu ogórek kiszony podczas gotowania. Powiem szczerze przepis palce lizać.daniel.
OdpowiedzUsuń