18 maja 2014

kruche kieszonki z jabłkami


Na blogu Kora cynamonu  znalazłam przepis na bardzo smaczne kruche ciastka z jabłkowym nadzieniem. Z przepisu wyszło 20 ciastek. Są bardzo smaczne, zrezygnowałam z posypania ich cukrem pudrem - są wtedy mniej słodkie. 
Składniki:
3 szkl. mąki (do kruchych ciast najlepsza jest krupczatka)
225 g zimnego masła
1 szkl. cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 %
szczypta soli

Nadzienie:
4-5 jabłek obranych i pokrojonych na cienkie kawałki
cynamon
ewentualnie: cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. 
dodać żółtka, pokrojone na małe kawałki zimne masło i śmietanę. Zagnieść ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość 2-3 cm, wykrawać szklanką krążki. Na każdym krążku ułożyć kawałek jabłka, posypać cynamonem. Nie sklejać.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenie przez 20 min. w temp. 180 st. C.


1 komentarz:

  1. Ciasteczka wyglądają przepyszne ;-) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń