22 maja 2014

Surówka z młodej kapusty.

co z młodej kapusty

Dzisiaj młoda kapusta w innej wersji, niż w ostatnim przepisie. Można ją dusić, ale surówka z surowej młodej kapusty jest chyba o niebo smaczniejsza. Nie licząc przypraw - właściwie tylko dwa składniki, a efekt naprawdę przepyszny.

Składniki:
1/2 glówki młodej kapusty
łyżka koperku
sól, cukier, kwasek cytrynowy
olej

Kapustę poszatkować. Posolić - dosyć obficie tak, żeby potem nie trzeba już jej dosalać. Dokładnie wymieszać, odstawić. Najlepiej na kilka godzin, minimum na 1 godzinę.
W tym czasie kapusta zmięknie.
Dodać koperek, szczyptę kwasku cytrynowego, pół łyżki cukru i 2 łyżki oleju. Spróbować. W razie potrzeby doprawić ponownie cukrem lub kwaskiem.


1 komentarz:

  1. Surówka przepyszna. Szczerze polecam jako dodatek do letnich obiadów.

    OdpowiedzUsuń