22 maja 2014
Surówka z młodej kapusty.
Dzisiaj młoda kapusta w innej wersji, niż w ostatnim przepisie. Można ją dusić, ale surówka z surowej młodej kapusty jest chyba o niebo smaczniejsza. Nie licząc przypraw - właściwie tylko dwa składniki, a efekt naprawdę przepyszny.
Składniki:
1/2 glówki młodej kapusty
łyżka koperku
sól, cukier, kwasek cytrynowy
olej
Kapustę poszatkować. Posolić - dosyć obficie tak, żeby potem nie trzeba już jej dosalać. Dokładnie wymieszać, odstawić. Najlepiej na kilka godzin, minimum na 1 godzinę.
W tym czasie kapusta zmięknie.
Dodać koperek, szczyptę kwasku cytrynowego, pół łyżki cukru i 2 łyżki oleju. Spróbować. W razie potrzeby doprawić ponownie cukrem lub kwaskiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Surówka przepyszna. Szczerze polecam jako dodatek do letnich obiadów.
OdpowiedzUsuń