Przepis pochodzi z "Wielkiej ksiegi chleba"L. Collister i A.Blake. Ciasta nie wolno zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bo masło się rozpuści i wypłynie a spód nie będzie pulchny. Podawać na ciepło.
Skladniki na ciasto:
200 g maki pszennej
1 lyzeczka soli
100 ml letniego mleka
1 ubite jajko
8 g swiezych drozdzy
30 g miekkiego masla
1 lyzka posiekanych ziol
Nadzienie ratatouille:
oliwa
pół posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku
pół czerownej papryki pokrojonej w kostkę
3 średnie pomidory pozbawione skóry i gniazd nasiennych lub 1/2 puszki
pomidorów krojonych
1 mała cukinia pokrojona w grubą zapałkę
1 bakłazan pokrojony w grubą zapałkę
1 łyzeczka tymianku lub oregano
sól, pieprz
30 g sera gruyere pokrojonego w cienkie plasterki
1 jajko
70 ml śmietany
W duzej misce wymieszać mąkę i sól. Zrobić wgłębienie. Do małej miseczki wkruszyć drozdze, zalać je letnim mlekiem, dokładnie rozpuścić, dodać jajko, wymieszać trzepaczką, wlać we wgłębienie w mące. Wyrobić miękkie lekko klejące ciasto, dodać masło i zioła.
Uformować z ciasta kulę i włozyć ją do wymytej, wysmarowanej masłem miski, przykryć, zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie przygotowac ratatouille: zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smazyć 5 minut. dodać pomidory i cukinię smazyć 5 minut. Dodać bakłazana i zioła. Smazyć 5 - 10 minut. Posolić i popieprzyć. Wystudzić.
W tym czasie przygotowac ratatouille: zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smazyć 5 minut. dodać pomidory i cukinię smazyć 5 minut. Dodać bakłazana i zioła. Smazyć 5 - 10 minut. Posolić i popieprzyć. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto przebić, rozwałkować na krązek o średnicy o 5 cm większej, niz średnica tortownicy. Tortownicę wyłozyć papierem do pieczenia, następnie wykleić ciastem tak, zeby boki był€ podniesione na ok. 2,5 cm. Spód wyłozyć serem, na to ratatouille, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą i pieprzem. Zostawić do podrośnięcia na 15 minut.
Piec 35 minut w temp. 200 st. C.
Wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Uwielbiam ratatoiulle! Robiłam w różnych wersjach, ostatnio z posypką z grzanek. Pozdrawiam.Kinga
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńprowansalskie smaki... aż się rozmarzyłam
OdpowiedzUsuń