30 października 2010

JTs Landbrot a la zorra

Chleb pszenny "z wyzszej półki".
Biga
85 g mąki typ 550
20 g mąki pszennej razowej
60 g wody
0,2 swiezych drozdzy
0,2 g soli

Poolish
105 g mąki typ 550
115 g wody
0,2 g swiezych drozdzy
0,2 g soli

Zakwas
170 g mąki typ 550
40 g mąki pszennej razowej
115 g wody
105 g odświezonego gęstego zakwasu

Ciasto
540 g mąki pszennej typ 550 (ja dałam 650)
40 g mąki pszennej razowej
320 g wody
5 g swiezych drozdzy
22 g soli
biga, zakwas, poolish - całość
Wieczorem przygotować bigę, poolish i zakwas i odstawić w temp. 25 st. C na 10-12 godzin.
Następnego dnia:
Drozdze rozpuścić w 20 g wody.
Mąki, rozpuszczone drozdze, 230 g wody i poolish zagnieść razem. Przykryć, odstawić na 30 min.
Dodać bigę, zakwa, sól i pozostałą wodę, zagniatać 5 min. Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Przykryć i zostawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i po 40 minutach odgazować.
Ciasto uformować w kuę i przełozyć do omączonego koszyka, przykryć, zostawić na 1 i 1/2 godz, w temp. 25 st.C.
Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 240 st. C i ciasto ostroznie przełozyć na blachę, przeciąć i natychmiast włozyć do piekarnika. Piec 20 min. i zmniejszyć temp. do 200 st.C. Otworzyć na chwilę drzwi piekarnika. i piec następne 10 minut.
Chleb wyjąć z piekarnika. Podwyzszyć temp. do 230 st. i po 5 minutach jeszcze raz włozyć chleb - na 10 minut.
przepis zaczerpnęłam z forum cincin.cc, Jest to cytowany tam przepis Zorry.

3 komentarze:

  1. domowy chleb...pyszny! już go widzę u siebie na talerzyku z dżemikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och widać ,ze taki z wysokiej półki , piękny chleb u ciebie widzę :)

    OdpowiedzUsuń