Kruche serca przełozone kremem czekoladowym oprószone cukrem pudrem.
przepis z mag."Kuchnia" 02/2007.
Składniki:
ciasto: 200 g masła
400 g mąki (najlepsza krupczatka)
15 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 zółtka
100 ml mleka
krem: 100-150 g gorzkiej czekolady
1 utłuczony goździk
1 op. śmietany kremówki
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy zółtka i masło. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto az będzie gładkie. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 3 mm. Wykrawamy foremką serca lub inny kształt i układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut przewracając herbatniki na drugą stronę jeśli bedzie to konieczne.
Po wystudzeniu - przekładamy herbatniki równiez wystudzonym kremem.
KREM: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy goździk i mieszamy dodając stopniowo śmietankę. Studzimy.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
cudne sa te ciasteczka, takie urocze serduszka:)
OdpowiedzUsuńa w dodatku z kremem czekoladowym, wiec na pewno pyszne:)
Piękne są! podkradam jedno, bo ciekawi mnie połączenie czekolady i goździka:)
OdpowiedzUsuńurocze i z pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuńWygladają wspaniale. Az mam ochote chwycic jedno ;)
OdpowiedzUsuńjak z kremem, to dla mnie!
OdpowiedzUsuńpiękne serduszka! bliźniacze, dla dwojga ;]
OdpowiedzUsuń