6 października 2010

Herbatniki hiszpańskie


Kruche serca przełozone kremem czekoladowym oprószone cukrem pudrem.
przepis z mag."Kuchnia" 02/2007.
Składniki:
ciasto: 200 g masła
400 g mąki (najlepsza krupczatka)
15 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 zółtka
100 ml mleka
krem: 100-150 g gorzkiej czekolady
1 utłuczony goździk
1 op. śmietany kremówki
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy zółtka i masło. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto az będzie gładkie. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 3 mm. Wykrawamy foremką serca lub inny kształt i układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut przewracając herbatniki na drugą stronę jeśli bedzie to konieczne.
Po wystudzeniu - przekładamy herbatniki równiez wystudzonym kremem.
KREM: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy goździk i mieszamy dodając stopniowo śmietankę. Studzimy.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. cudne sa te ciasteczka, takie urocze serduszka:)
    a w dodatku z kremem czekoladowym, wiec na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są! podkradam jedno, bo ciekawi mnie połączenie czekolady i goździka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze i z pewnością pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladają wspaniale. Az mam ochote chwycic jedno ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne serduszka! bliźniacze, dla dwojga ;]

    OdpowiedzUsuń