Szybki chleb z mąki orkiszowej, najlepszy na drugi dzień po upieczeniu, zachowuje świezość do 5 dni. Przepis pochodzi z "'Wielkiej Księgi Chleba" L.Collister, A.Blake.
Składniki na 2 bochenki:
1,5 kg mąki orkiszowej
30 g świezych drozdzy (14 g instant0
1,2 l letniej wody
20 g soli morskiej
2 łyzki oleju słonecznikowego lub oliwy
ew. 2 łyzki sezamu do posypania (pominęłam)
olej do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
Wsypać mąkę do duzej miski, do wgłębienia wlać rozrobione w połowie wody drozdze. W pozostałej wodzie rozpuścić sól, wlać olej i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać. Wyrabiać drewnianą łyzką 5 minut. Podzielić ciasto na pół, wlać do wysmarowanych olejem i wysypanych
otrębami orkiszowymi form. Ciasto powinno wypełniać kazdą formę do połowy.Przykryć wilgotną ściereczką na 35-40 min. Piec 45-50 min. w temp. 200 st.C.
otrębami orkiszowymi form. Ciasto powinno wypełniać kazdą formę do połowy.Przykryć wilgotną ściereczką na 35-40 min. Piec 45-50 min. w temp. 200 st.C.
fajny jest taki puchaty bochenek :)
OdpowiedzUsuń