Przepis na te pierogi podaje jako swój ulubiony p. Maciej Kuroń w ksiązce :"Kuchnia Polska. Kuchnie Rzeczypospolitej Wielu Narodów". Pierogi faktycznie są wyśmienite. Cztery rodzaje sera uzyte w farszu dają wspaniały efekt.
Składniki:
350 g mąki pszennej (2 szkl.)
200 ml wody lub mleka
1 łyzka masła
1 jajko
sól
FARSZ:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g białego sera
po 50 g rokpola, bryndzy, cheddara
2 cebule (ja dałam 1)
4 ząbki czosnku (ja dałam 2)
po 1 łyzeczce soli czosnkowej i cebulowej
2 łyzeczki białego pieprzu
100 g masła
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, łyzkę stopionego masła, szczyptę soli oraz pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut.
Cebulę i czosnek drobno pokrojone podsmazamy na oleju. Twaróg mielimy na przeman z ziemniakami, podsmazoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową i białym pieprzem.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wykrawamy krązki. Lepimy pierogi - smarując brzeg wodą - zeby lepiej się skleiły. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Polska pierogami stoi, wszyscy lepią pierogi :)
OdpowiedzUsuńruskie...uwielbiam!
OdpowiedzUsuń