Bardzo ciekawe połączenie trzech prostych składników - ziemniaki, boczek, śliwki. Lubię takie proste przepisy dające tak wspaniały efekt. Danie bardzo proste, bardzo szybkie, ale o niezwrównanym smaku - ziemniaki mają aromat śliwek i boczku, boczek ma aromat śliwek, śliwki...nie sztuka stworzyć genialne danie z wymyślnych składników. Sztuka zrobić je z tak banalnych!
źródło" "Kuchnia"9/2005.
Składniki:
8-10 ziemniaków
15 dag chudego wędzonego boczku
1 łyzka olwju
5 dag słoniny
1-2 cebule
10 suszonych śliwek bez pestek
1 szkl. bulionu mięsnego
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
Obrane ziemniaki i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmazamy na oleju - najpierw boczek, potem ziemniaki. Dodajemy słoninę i pokrojoną w piórka cebulę. Wszystkie składniki przekładamy do rondla, dodając suszone śliwki, zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkości.
ale ciekawe to połączenie :)
OdpowiedzUsuńten dodatek śliwek.. sprawia, że to zupełnie nieznane mi smaki.
OdpowiedzUsuńJestem za takimi połączeniami!
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie.To , ze śliwki i boczek się lubią to wiadomo, choćby przez roladki, gdzie śliwka zawijana w boczek, ale w ten sposób z kartoflami jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńBoczek i śliwki? Nie wpadłabym nigdy.
OdpowiedzUsuń