Składniki: na 3-4 porcje
20 dag sera feta
3 pomidory (o tej porze roku mozna zastąpić
odcedzonymi z płynu krojonymi pomidorami w puszce)
1 łzeczka oregano
2 łyzki oliwy z oliwek
zielony pieprz
Ser feta pokroić na plastry i wyłozyć nim wysmarowane oliwą naczynia do zapiekania. Pomidory zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połozyć na ser. Posypać zeilonym pieprzem i oregano. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Raczej nie dłuzej - za pierwszym razem trzymałam za długo i wyszła zupa z fety:)
Ja zapiekłam na patelenkach do raclette (fot. nizej).
Pasuje do tego dania białe pieczywo, chlebki Naan, pita.Ja zapiekłam na patelenkach do raclette (fot. nizej).
przepis pochodzi z ksiązeczki "Kuchnia grecka" z serii Kuchnie Świata.Kolekcja
zajebiste;d;d;d
OdpowiedzUsuń