Pomidory i ryba zawsze komponowały mi się tylko w rybie po grecku i wszystkie inne potrawy rybne z pomidorami smakowały jak ona. Ta jest inna - moze dzięki sosowi sojowemu i braku nadającej rybie po grecku "cięzkość" marchewce? W kazdym razie przepis znaleziony na stronie kwestiasmaku.pl (w oryginale z dorsza ) wszedł na stałe do naszego menu.
Składniki:(na 2 porcje)
2 filety dorsza, soli
1/2 puszki krojonych pomidorów w puszce
oliwa
1 łyzeczka brązowego cukru
1/2 cebuli (w oryginale dymka)
1 łyzeczka sosu sojowego (w orygiale 1 łyzka)
tymianek ( w oryginale 2 gałązki. ja uzywam w zastępstwie równiez
ziół prowansalskich).
Na patelni na 1 łyzce oliwy zeszklić cebulę, dodać pozostałe składniki (oprócz ryby). Gotować 5 minut. Dodać rybę, posolić ją i popieprzyć. Dusić 10 minut. I gotowe! A efekt pyszny.
Bardzo lubię używać pomidowy, mam pełno sosów, przecirów ,całych zamarynowanych i świeżych ;) Kązdy przepis z pomidorakmi jest pyszny :))
OdpowiedzUsuń