Pieczeń karkowa:
1 kg schabu karkowego
marynata:
marynata:
1/2 łyzeczki majeranku
płastka łyzeczka musztardy
1 ząbek czosnku
łyzka miodu
płastka łyzeczka musztardy
1 ząbek czosnku
łyzka miodu
sól, pieprz
SOS: 1/2 cebuli, mąka, 1 łyżka masła, 200 ml bulionu
Schab zwinąć w roladę i związać ścisło sznurkiem. Posmarować marynatą. Odstawić na godzinę. Następnie obsmazyć zr wszystkich stron na oleju, zalać wodą - mniej więcej do 1/3 wysokości mięsa. Dusić 1 godzinę.
Wystudzić, mięso wyjąć, zdjąć sznurek, pokroić w plastry.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę 1/2 cebuli, oprószyć mąką, zalać szklanką bulionu. Gotować 15 minut. Dodać (stopniowo) sos z duszenia mięsa, chwilę pogotować. Włozyć plastry mięsa. Trzymać na małym ogniu.
Knedle:
1/2 bułki paryskiej (wrocławskiej, barowej, weki - w zalezności od regionu:))
200 ml mleka
2 jajka
2 łyzki mąki
200 ml mleka
2 jajka
2 łyzki mąki
Bułkę pokroić w kostkę, zalać gorącym mlekiem. Odstawić na pół godziny.
Dodać jajka i mąkę, wyrobić. Włozyć na chwilę do lodówki. Jezeli masa będzie za rzadka, mozna dodać więcej mąki lub/i bułkę tartą. Mokrymi rękoma formować knedle wielkości jabłka. Gotować w osolonej wodzie 15 minut. Przed podaniem pokroić w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz