Składniki:
2 duze cebule
1 duzy por (tylko białe części)
wywar drobiowy (np. z bulionetki drobiowej Knorra lub oczywiście rosół) - 1 litr
łyzka oliwy
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
grzanki, ser zółty do posypania
Cebulę pokroić w plasterki, pora w talarki, zeszklić razem na oliwie.
Zalać gorącym bulionem, dodać 1/2 łyzeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz. Gotować pół godziny.
Zalać gorącym bulionem, dodać 1/2 łyzeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz. Gotować pół godziny.
Doprawić gałką muszkatołową. Lekko zmiksować ( ale niezbyt dokładnie). Można zagęścić serkiem topionym.
Podawać posypaną serem zołtym, z grzankami do samodzielnego posypania.
Paproszku - cebule z porem to z pewnością bardzo udana kombinacja, zwłaszcza na zimowe zimne dni.
OdpowiedzUsuń