26 stycznia 2010

Hamelman's flatbreads

Pyszne chlebki - przepis z Weekendpwej Piekarni # 56. Z podanych składników wyszło mi 5 chlebków, wyszłoby o 2 więcej, ale ciasto zbyt cienko rozwałkowałam i chlebki rozwaliły się przy wkładaniu do pieca:). Ale są bardzo smaczne, nie tracą po podgrzaniu nawet na drugi dzień w mikrofalówce. Nadzienie zmodyfikowałam: pomidory w puszce, czerwona cebula, oliwki, oregano, pół czerwonej papryki.
Ciasto wg przepisu podanego przez Gospodarną Narzeczoną. Cytuję:
Składniki:
-460 g mąki na chapati* (ja uzyłam pszennej 650)
-305 g wody
-23 g oleju roślinnego
-9 g soli
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i zostawiamy na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie dzielimy je na równe część, każdą formujemy w kulę.Wałkujemy każdą kulę wałkujemy na omączonym blacie na okrągły placek grubości 2-3 mm. Na połowie placka układamy nie za grubą warstwę nadzienia. Składamy ciasto na pół, dociskamy brzegi, a następnie raz zawijamy do góry jak mankiet. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 280-300 st C (maksymalnej waszego piekarnika), najlepiej na kamieniu, bez pary, po 3-4 minuty z każdej strony. Gorące zawijamy w ściereczkę lub papierowy ręcznik by zmiękły. Można odgrzać zawinięte w folię aluminiową.
A oto dwie propozycje nadzienia wg Hamelmana:
Nadzienie pomidorowe:
-2 łyżki oliwy
-2 siekane ząbki czosnku
-1 średnia cebula drobno pokrojona
-1 zielona papryka drobno pokrojona
-1 papryka jalapeno (średnio ostra zielona papryczka)
-1 łyżeczka prażonych ziaren kuminu-1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
-1 łyżka ziaren kopru włoskiego
-1/2 łyżeczki soli
-puszka pomidorów
-natka pietruszki, spora garść.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, papryki, smażymy mieszając 6-8 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Wrzucamy pomidory i dusimy, aż płyn wyparuje a masa będzie gęsta. Doprawiamy solą i pietruszką. Całkowicie studzimy! Zimne rozsmarowujemy na cieście.
Nadzienie z sera feta:
-papryczka jalapeno
-ser feta
-natka
Mieszamy rozsmarowujemy na cieście.
*Jest to mielona na puch, odsiana mąka pszenna razowa. Można ją zastąpić mieszanką chlebowej i przesianej pszennej razowej. Hamelman radzi proporcje 1:2, ale wyszło mi nieco inne ciasto niż u niego. Dałabym więcej chlebowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz