17 stycznia 2010

Warkocze ze szpinaku

Składniki:

1 rulon ciasta francuskiego
30 dag ugotowanego i odsączonego szpinaku

15 dag fety
2 jajka (w oryginale surowe, ja kierując się innym
przepisem uzyłam 1 jajko ugotowane na twardo)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Rozwałkować ciasto na długość bryftanki i na szerokość równą szerokości dna plus szerokość obu boków formy . Wymieszać z przestudzonym szpinakiem pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawić.
Na środku ciasta rozłozyć plastry szynki, na to szpinak z fetą, posypać pokrojonym jajkiem.
Część ciasta niepokrytą masą ponacinać w paski odchodzące od środka. Zawijać je wokół farszu jak warkocz, ciasno oplatając środek. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec na papierze do pieczenia dociśnięte przez inną formę przez 30-40 minut w temp. 180 st. C. Ja ułozyłam warkocz po jednej stronie szerokiej blachy i docisnęłam wąską formą do pasztetów. Dzięki temu warkocz zachował formę.
Zostawić na kilka godzin do wystudzenia i ściśnięcia.
Przepis ( zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z dodatku do GW-"Kulinarny atlas świata"-kuchnia grecka.
Tak wygląda warkocz po upieczeniu przed pokrojeniem:



1 komentarz: