Przepis z Kuchni Lidla. Tarta ma bardzo intensywny czekoladowy smak.
Składniki:
kruche ciasto:
100 g masła
3 żółtka
30 g kakao
30 g cukru pudru
150 g mąki
szczypta soli
4 -5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Dodać żółtka i zimne masło oraz sól. Wyrobić ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Formę do natłuścić. Ja używam silikonowej, nie musiałam więc niczym jej smarować. Ciasto rozwałkować, wylepić tartę. Wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Dzięki temu boki ciasta nie opadną w trakcie pieczenia.
Piec w temp. 190 st. C przez 15 - 20 minut.
Przestudzić.Dżem przełożyć do rondelka, podgrzewać chwilę w celu odparowania. Gorący wyłożyć na przestudzoną tartę. Wystudzić, wstawić do lodówki.
Ganasz:
250 g śmietanki 30 %
250 g czekolady deserowej
50 g miękkiego masła
25 ml amaretto
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić kawałki czekolady, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Stopniowo dodawać masło i amaretto cały czas ubijając rózgą.
Wylać na tartę.
Czekać do zastygnięcia.
Ozdobić.
Mmm, musiała smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń