Składniki:
400 g mielonego z indyka
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
szczypta gałki muszkatołowej
1,5 roztrzepanego jajka
mąka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczka suszonej bazylii
olej
ok. 1 szkl. bulionu
W sporym płaskim garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę 1 cebulę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i 1 łyżeczkę mąki. Mieszając podsmażyć przez chwilę, stopniowo rozprowadzić bulionem. Dodać odrobinę soli, szczyptę cukru, bazylię. Gotować często mieszając na małym ogniu.
Mielone z indyka wyrobić z drobno pokrojoną w kostkę drugą cebulą, bułką tartą i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem oraz odrobioną gałki muszkatołowej. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować kule wielkości mandarynki. Każdą kulę obtoczyć w mące. Nie obsmażać, tylko od razu delikatnie układać w gotującym się sosie pomidorowym. Pulpety gotować na małym ogniu pod częściowym przykryciem 20 - 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz