15 marca 2015

Ciasto pomarańczowe


Ciasto nie jest za słodkie. Masa z soku pomarańczowego równoważy słodycz bitej śmietany i polewy. Smaczniejsze następnego dnia, gdy masy "przegryzą się". Przepis od Jadzi T.

Składniki: (blacha 35 x 25 cm)
biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szkl. soku pomarańczowego

Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 30 minut - połowę czasu na dolnej grzałce, drugą połowę na górnej. Nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki, pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy, pozbawić papieru do pieczenia i ponownie włożyć do blachy. Gdy całkiem wystygnie nasączyć sokiem pomarańczowym.

Masa I:
3 szkl. soku pomarańczowego
1 1/2 budyniu waniliowego z cukrem

Z soku odlać 1/2 szkl. Wsypać do tej mniejszej części budyń, wymieszać. Resztę soku zagotować w rondelku. Wsypać rozcieńczony w soku budyń, zagotować do zgęstnienia. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Wystudzić.

Masa II:
400 ml śmietanki 30 %
1 cukier waniliowy
1 śmietan-fix

Ubić wstępnie śmietankę, dodać śmietan-fix i cukier waniliowy. Ubijać mikserem do osiągnięcia gęstej bitej śmietany. Masę wyłożyć na wystudzoną masę budyniową.
Na wierzchu ułożyć jeden obok drugiego namoczone w soku pomarańczowym małe prostokątne herbatniki.

Polewa czekoladowa:
1/2 kostki masła rozpuścić w rondelku. Dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki cukru. Zagotować. Zdjąć z ognia i wbić 1 jajko. Szybko mieszać trzepaczką aż polewa będzie gładka i aksamitna. Rozprowadzić na herbatnikach.



2 komentarze: