Kapuśniak ze słodkiej kapusty na solidnej wkładce mięsnej - właściwie może stanowić samodzielne danie. Dużo warzyw, ziemniaków, kapusta - pomidorowy i mocno pikantny.
Przepis mojej mamy.
Składniki:
spory kawałęk żeberek
solidna porcja włoszczyzny (2 marchewki, 2 duże pietruszki, 1/4 selera, 1/2 dużego pora)
2 łyżki koncentratu pomidorowego (w sezonie 2 pomidory obrane ze skóry, pozbawione pestek, podduszone i zmiksowane)
2 garści białej kapusty drobno poszatkowanej
1/2 cebuli
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
Żeberka zalać wodą, gotować 30 minut. Zdjąć szumowiny. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze części włoszczyznę. Gotować godzinę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle cebulą.
Następnie dodać kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości.
Dodać koncentrat pomidorowy i cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu sporo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz