3 sierpnia 2010

Zupa kokosowa z kurczakiem





Składniki:
puszka mleka kokosowego 400 ml
400 ml bulionu (moze być z kostki)
5 cm kawałek imbiru (lub ewent. łyzeczka sproszkowanego)
50 dag pokrojonej na małe paseczki i obsmazonej piersi z kurczaka
1 łyzka pasty sambal oelek (ja zastąpiłam 1/4 łyzeczki zielonej pasty curry)
2 łyzki sosu rybnego (ja uzyłam 1 łyzkę ostrygowego)
1 łyzeczka brązowego cukru
3 łyzki posiekanej kolendry (zastąpiłam natką)
Przepis pochodzi z serwisu ugotuj.to, dosyć znacznie przeze mnie zmodyfikowany. Błyskawiczna w przygotowaniu, bardzo smaczna i syta zupa o niecodziennym smaku.
Mleko kokosowe i bulion z imbirem gotować na wolnym ogniu 10 minut. Dodać kurczaka i wszystkie przyprawy bez kolendry. Gotować kolejne 10 minut. Dosolić do smaku. Posypać kolendrą.


1 komentarz:

  1. obie firmy- tao tao i kier uwielbiam. szkoda, że produkty kiera są tak mało dostępne;(
    zupka kusząca, ciekawią mnie ostatnio takie egzotyczne smaki;)

    OdpowiedzUsuń