25 dag duszonych podgrzybków
1/2 l mleka
15 dag drozdzy
1 jajko
20 dag mąki
majeranek
sól, pieprz
olej do smazenia
Drozdze rozrobić w małej ilości mleka, dodać łyzkę mąki i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodać: jajko, sól, resztę mleka, mąkę i grzyby.
Wymieszać na jednolitą masę.
Smazyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać gorące.
przepis pochodzi z "polecaNaj.Grzyby"-10/2007 wyd.
racuszki jadałam z jabłkami, gruszkami, cukinią. Z grzybami nigdy!
OdpowiedzUsuńmuszą smakować niesamowicie:)
Dokładnie jak Peggy nigdy takich racuszków nie jadłam. Uwielbiam grzyby, nawet w tej chwilii mam ich trochę do przerobienia :), więc przepis zapisuję i w najbliższym czasie na pewno wykorzystam :))
OdpowiedzUsuńracuszki u mnie zawsze na słodko - z jabłkiem, z gruszką, brzoskwiniami. ale nigdy wytrawnie.
OdpowiedzUsuńw każdym razie z pewnością rewelacyjne! na sto procent kiedyś skorzystam z przepisu, zanotowany!
racuszki w wersji wytrawnej :) brzmi zachęcająco
OdpowiedzUsuń