6 maja 2009

Ciasteczka nadziewane kapustą


Dobre na przekąskę, na piknik, na imprezę do barszczyku...
Przepis pochodzi z książki H.Jachowskiej "Ciasta i ciasteczka na ostro":

Ciasto:

szkl.mąki
10 dag masła
6 łyżek śmietany
2 jajka, sól

Farsz:
50 dag kapusty kwaszonej
8 dag suszonych grzybów
cebula
oliwa, majeranek, sól, pieprz

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, posiekać. Wlać śmietanę, wbić jajko, i szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Ugotowane grzyby posiekać, wymieszać z drobno pokrojoną odciśniętą kapustą, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, majerankiem.

Ciasto rozwałkować na kilkuminimetrowe placki, , wykrajać 10 cm kwadraty. Nałożyć farsz, zlepić przeciwległe rogi. Posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec 15 minut (190 st).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz