Dobre na przekąskę, na piknik, na imprezę do barszczyku...
Przepis pochodzi z książki H.Jachowskiej "Ciasta i ciasteczka na ostro":
Ciasto:
szkl.mąki
10 dag masła
6 łyżek śmietany
2 jajka, sól
Farsz:
50 dag kapusty kwaszonej
8 dag suszonych grzybów
cebula
oliwa, majeranek, sól, pieprz
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, posiekać. Wlać śmietanę, wbić jajko, i szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Ugotowane grzyby posiekać, wymieszać z drobno pokrojoną odciśniętą kapustą, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Ciasto rozwałkować na kilkuminimetrowe placki, , wykrajać 10 cm kwadraty. Nałożyć farsz, zlepić przeciwległe rogi. Posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec 15 minut (190 st).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz