składniki:
min. 2 buraki na osobę - podobnej wielkości
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
cukier
Każdego buraka dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową, do środka kapnąć trochę oliwy, ułozyć w zaroodpornym naczyniu z niewielką ilością wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st do miękkości - ok. 2 godziny.
Przestudzone lekko buraki obrać, pokroić w cieniutki plasterki, ułozyć na talerzu.
Doprawić kazdy plasterek: posolić, posłodzić, kropla oliwy, kropla octu balsamicznego.
Pasuje do pieczonych mięs i ziemniaków. Na eleganckim przyjęciu jadłam je w formie przystawki - z kleksem ubitej (na słono!) śmietany i kawiorem.
Bardzo lubie buraczki a te na pewno smakuja niebiansko!
OdpowiedzUsuńpyszne! tylko czemu te buraczki muszę sie tak długo piec:/
OdpowiedzUsuń