24 maja 2009

carpaccio z pieczonych buraków


składniki:

min. 2 buraki na osobę - podobnej wielkości
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól
cukier

Każdego buraka dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową, do środka kapnąć trochę oliwy, ułozyć w zaroodpornym naczyniu z niewielką ilością wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st do miękkości - ok. 2 godziny.


Przestudzone lekko buraki obrać, pokroić w cieniutki plasterki, ułozyć na talerzu.

Doprawić kazdy plasterek: posolić, posłodzić, kropla oliwy, kropla octu balsamicznego.

Pasuje do pieczonych mięs i ziemniaków. Na eleganckim przyjęciu jadłam je w formie przystawki - z kleksem ubitej (na słono!) śmietany i kawiorem.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie buraczki a te na pewno smakuja niebiansko!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne! tylko czemu te buraczki muszę sie tak długo piec:/

    OdpowiedzUsuń