To danie z kilku kategorii, ale najwazniejsza to "szybki obiad do pracy, który nie traci na jakości po odgrzaniu w mikrofalówce". Polecam z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
składniki na polentę:
1/2 kostki rosołowej (lub oczywiście prawdziwego rosołu)
150 gr. kaszki kukurydzianej
czosnek
masło
natka
parmezan
składniki na sos pomidorowy:
mała cebula
pomidory krojone w puszce
Zagotować 2 szklanki wody z 1/2 kostki rosołowej, wsypać 150 gr. kaszki kukurydzianej. Gotować kilka minut cały czas mieszając. Powstałą masę jeszcze ciepłą rozsmarować grubą warstwą na folii aluminiowej, wyrównać powierzchnię zmoczoną w wodzie łyżką. Zostawić do ostygnięcia.Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć w nim wycięte za pomocą szklanki porcje kaszki.
Rozpuścić masło (według uznania, ja biorę 1/3 małej filiżanki), dodać pokrojony drobno czosnek, czasem też zioła prowansalskie.
Polentę polać masłem z czosnkiem, posypać parmezanem (ja czasem pomijam z powodu braku takowego) i zapiec w temp. ok. 160 st. przez 10-15 minut. Posypać natką.
Podawać z sosem - np. gęstym pomidorowym, pieczarkowym - na zdj.powyzej z sosem pomidorowym:
podsmażyć na oliwie pół małej cebuli, dodać puszkę pomidorów krojonych, 1/3 łyżeczki cukru, sól, dusić do odparowania.
Smacznego!
ostatnio zaznajamiam sie z kaszą kukurydzaną i bardzo mi posmakowała:)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja, w takim muszę Twój przepis na polentę też wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń