Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
sól
3 łyżki wody
1 roztrzepane jajko do smarowania ciasta
Nadzienie:
50 g masła
3 mniejsze (2 duże) pory - tylko białe części
1 op. sera brie (150-200 g)
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
zioła, sól, pieprz
Przesiać mąkę do miski, dodać sól i schłodzone masło. Następnie dodać jajko i wodę.
Zagnieść ciasto, włożyć na 20 min. do lodówki.
Zagnieść ciasto, włożyć na 20 min. do lodówki.
Nadzienie: pory pokroić, udusić na maśle aż do odparowania płynu, dodać zioła (ja użyłam tylko suszonych ziół prowansalskich). Zdjąć z patelni do ostygnięcia.
Ser brie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić.
Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość 3-4 mm. Foremkami do tartaletek wykrajamy dna i wkładamy je do foremek. Wkładamy do każdej por i brie i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy wykrojonymi foremką wierzchami. Dociskamy brzegi.
Wierzch smarujemy jajkiem dwukrotnie, z odstępem 10 min. Nacinamy nozem na krzyz.
Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st.
Smacznego!
jakie piękne!
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję przepis na jakieś niesłodkie wypieki :)
Bardzo ciekawy przepis. Smaczne danie dla gości na przyjęcie, na pewno każdemu się spodoba :)
OdpowiedzUsuń