Domowa ćwikła z domowego chrzanu. Do świątecznego pasztetu.
Składniki na 2 słoiczki ( takie po dużym koncentracie pomidorowym).
1 duży burak
5 łyżek chrzanu
1/4 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz
2 szczypty cukru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
Buraka nie obierać, dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Zajmie to ok. 1 godz.
Wystudzić, obrać. Zetrzeć na tarce - najmniejsze oczka. Odcedzić nadmiar płynu.
Dodać chrzan i pozostałe składniki. Ocet i sok z cytryny dodawać stopniowo - według uznania.
Przed podaniem trzymać min. 1 dzień w lodówce do przemieszania smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz