24 listopada 2013

chrzan


Chrzan - uprawiany w Europie od XI wieku. Ma działanie bakteriobójcze, wykrztuśne, przeciwwirusowe, warto go jeść częściej przy kaszlu lub katarze. 
Można oczywiście kupić gotowy, ale smaczniejszy będzie własnoręcznie przygotowany. 

Składniki na mały słoiczek:
1 korzeń chrzanu
2 łyżeczki cytryny
2 łyżki śmietany 16 %
sól, pieprz
1/3 łyżeczki cukru

Korzeń chrzanu umyć, wysuszyć, włożyć na godzinę do zamrażalnika. Dzięki temu łatwiej będzie go obrać i zetrzeć.
Obrać chrzan obieraczką do warzyw. 
Do szklanej lub porcelanowej miseczki wycisnąć 2 łyżeczki soku z cytryny. Tarkę umieścić bezpośrednio nad miseczką tak, żeby starty chrzan jak najszybciej wpadł do soku z cytryny - dzięki temu nie ściemnieje.
Chrzan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wymieszać z sokiem, dodać śmietanę i pozostałe przyprawy.
Przełożyć do wyparzonego słoiczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz