1 grudnia 2013

Krokiety z mintaja z sosem czosnkowo-koperkowym


Składniki na 3 osoby:
0,7 kg ziemniaków
0,5 kg mrożonego mintaja
1 łyżka koperku
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

mąka, bułka tarta i jajko do panierowania
olej do smażenia

na sos:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu
150 ml śmietanki 30 %
1 łyżka koperku
pół średniej cebuli
2 duże ząbki czosnku - drobno pokrojone

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Rybę rozmrozić, usmażyć lub ugotować, wystudzić. Rozdrobnioną rybę dodać do masy ziemniaczanej. Dodać jajko, mąkę, przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę, wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Obtaczać w mące, jajku, bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu.

sos:
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę,  dodać 1 łyżkę mąki, zrobić jasną zasmażkę cały czas mieszając. Stopniowo dodawać bulion - żeby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać śmietankę i przyprawy poza koperkiem. Gotować do zgęstnienia i jeszcze chwilę. Na koniec dodać koperek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz